Green Goodness!


'Mmm van...' magnetron maaltijden, smaakversterkers, pakjes en zakjes. Allemaal bewerkte voeding die bommetje vol zitten met synthetische (niet natuurlijke en voor ons lichaam niet herkenbare) stoffen maar toch eten wij Nederlanders dit massaal!

Maar waarom is er nu eigenlijk zo veel discussie over E-nummers?

Deze E-nummers peppen onze gerechtjes op wat betreft, smaak, kleur en shine. Zij zorgen ervoor dat jouw prakkie eruit ziet zoals die foto uit de bladen, ipv als verlepte bladeren op een herfstige dag. Niets schadelijks aan zou je denken, maar onderzoek op dieren (tsja.. helaas!) heeft aangetoont dat grote hoeveelheden van deze nummers giftig zijn voor levende wezens. Een aantal van deze stoffen versterken elkaar in je lijf waardoor jij allerlei vage klachten kan krijgen als jeukende huid, acné, slapeloosheid, hartkloppingen, vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, en ga zo maar door!

Naam ft. nummer Een E-nummer heeft buiten een code ook nog een 'gewone' naam. De smaakversterker mononatriumglutamaat wordt ook aangeduid als E621. Fabrikanten mogen er zelf voor kiezen of ze een ingrediënt als E-nummer op de verpakking zetten of onder de échte naam. Zo kunnen ze ons dus laten geloven dat een bepaald product geen E-nummers bevat en het een ‘natuurlijk’ product is. Op de ingrediëntenlijst zetten ze dan wel mononatriumglutamaat, maar geen E621. Mega verwarrend en lastig als je bewust wilt eten.

Wat nu?

Het is best heel lastig om E-nummers te vermijden. Wil je er geen hele studie van maken maar wel een beetje opletten: kijk dan kritisch naar de verpakkingen van het voedsel dat je koopt en probeer zoveel mogelijk zelf te bereiden. In plaats een soepje op basis van een poedertje: kook je de groenten, trek je zelf bouillon en breng je de soep op smaak met specerijen. Eerlijk eten is het beste voor je gezondheid!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square