Redbull VS. koffie!


Ik hoor jullie hersenen kraken. Koffie bevat veel cafeïne, Redbull bevat veel suiker maar welke van de twee is nou écht slechter voor het menselijk lichaam?

Hiervoor kan je natuurlijk verschillende stofjes meten. Wanneer je bij deze vraag alleen naar de hoeveelheid cafeïne zou kijken, geeft dat je een onjuist beeld. Iedere suikerhoudende (fris)drank zonder cafeïne zou dan immers ‘gezonder’ zijn dan een kopje koffie of thee. Dat kan toch niet de boodschap zijn…

Om het effect op de gezondheid te beoordelen is ervoor gekozen om eerst naar de hoeveelheid cafeïne te kijken. Er wordt vanuit gegaan dat cafeïne een ongunstig effect heeft op jouw gezondheid.

Een dagelijkse inname van cafeïne tot 400 mg wordt door de European Food and Safety Authority (EFSA) echter als veilig bevonden voor volwassenen (uitgezonderd zwangeren natuurlijk). Er worden zelfs gunstige effecten gevonden op duur prestaties en alertheid. Voor kinderen en adolescenten is de bovengrens minder duidelijk, maar voor hen wordt 3 mg/kg lichaamsgewicht aangehouden.

De hoeveelheid cafeïne in koffie en Red Bull hoeft dus geen gezondheidsrisico te vormen wanneer de inname ervan binnen de aanbevolen hoeveelheden blijft. Dat maakt de hoeveelheid cafeïne geen goed criterium om te bepalen of een drank wel of niet gezond is (uitgezonderd cafeïne rijke dranken voor kinderen). Zeker wanneer het verschil klein is en het als enige criterium wordt gebruikt.

Daarom is het bij deze dranken ook belangrijk om te kijken naar de hoeveel calorieën die erin zitten. De vloeibare calorieën in Redbull verzadigen namelijk niet zo goed, wat de kans op overconsumptie en overgewicht vergroot. Er wordt daarom ook niet voor niets gesproken over een suiker tax op suikerhoudende dranken. Studies laten zien dat deze maatregel een gunstig effect heeft op het lichaamsgewicht. Per 100 ml bevat Red Bull 42 kcal aan suiker, terwijl koffie 1 kcal bevat.

Dan lijkt de keuze snel gemaakt hè maar moet je zien wat je er alsnog van kan krijgen:

  • Het drinken van koffie is geassocieerd met: en lager risico op coronaire hartziekten, beroerte, hartfalen, diabetes mellitus type II (ook zonder cafeïne), het metabool syndroom, vroegtijdig overlijden en met betere duur prestaties.

  • Het drinken van suikerhoudende dranken (frisdrank, vruchtendrank, sportdrank, energiedrank) is geassocieerd met: en hoger risico op diabetes mellitus type II, obesitas, het metabool syndroom en hypertensie.

Voor welke aandoening kies jij?

Ik heb het al wel bedacht, doe mij maar een glas water!

Benieuwd naar de bron? www.overvoedingengezondheid.nl


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square